Bears are carnivoran mammals of the family Ursidae (). They are classified as caniforms within the suborder Caniformia. Although only eight species of bears are extant, they are widespread, appearing in a wide variety of habitats throughout most of the Northern Hemisphere and partially in the Southern Hemisphere. Bears are found on the continents of North America, South America, and Eurasia. Common characteristics of modern bears include large bodies with stocky legs, long snouts, small rounded ears, shaggy hair, plantigrade paws with five nonretractile claws, and short tails.

While the polar bear is mostly carnivorous, and the giant panda is mostly herbivorous, the remaining six species are omnivorous with varying diets. With the exception of courting individuals and mothers with their young, bears are typically solitary animals. They may be diurnal or nocturnal, and they have an excellent sense of smell. Despite their heavy build and awkward gait, they are adept runners, climbers, and swimmers. Bears use shelters, such as caves and logs, as their dens; most species occupy their dens during the winter for a long period of hibernation, up to 100 days.

Bears have been hunted since prehistoric times for their meat and fur. They have also been used for bear-baiting and other forms of entertainment, such as being made to dance. With their powerful physical presence, they play a prominent role in the arts, mythology, and other cultural aspects of various human societies. In modern times, bears have come under pressure through encroachment on their habitats and illegal trade in bear parts, including the Asian bile bear market. The IUCN lists six bear species as vulnerable or endangered, and even least concern species, such as the brown bear, are at risk of extirpation in certain countries. The poaching and international trade of these most threatened populations are prohibited, but still ongoing.

Etymology The English word "bear" comes from Old English and belongs to a family of names for the bear in Germanic languages, such as Swedish , also used as a first name. This form is conventionally said to be related to a Proto-Indo-European word for "brown", so that "bear" would mean "the brown one". However, Ringe notes that while this etymology is semantically plausible, a word meaning "brown" of this form cannot be found in Proto-Indo-European. He suggests instead that "bear" is from the Proto-Indo-European word *ǵʰwḗr- ~ *ǵʰwér "wild animal". This terminology for the animal originated as a taboo avoidance term: proto-Germanic tribes replaced their original word for bear—arkto—with this euphemistic expression out of fear that speaking the animal's true name might cause it to appear.

Bear taxon names such as Arctoidea and Helarctos come from the ancient Greek ἄρκτος (arktos), meaning bear, as do the names "arctic" and "antarctic", via the name of the constellation Ursa Major, the "Great Bear", prominent in the northern sky.

Bear taxon names such as Ursidae and Ursus come from Latin Ursus/Ursa, he-bear/she-bear. The female first name "Ursula", originally derived from a Christian saint's name, means "little she-bear" (diminutive of Latin ursa). In Switzerland, the male first name "Urs" is especially popular, while the name of the canton and city of Bern is by legend derived from Bär, German for bear. The Germanic name Bernard (including Bernhardt and similar forms) means "bear-brave", "bear-hardy", or "bold bear". The Old English name Beowulf is a kenning, "bee-wolf", for bear, in turn meaning a brave warrior.Sweet, Henry (1884) Anglo-Saxon Reader in Prose and Verse. The Clarendon Press, p. 202.

Evolution

Fossil history

The earliest members of Ursidae belong to the extinct subfamily Amphicynodontinae, including Parictis (late Eocene to early middle Miocene, 38–18 Mya) and the slightly younger Allocyon (early Oligocene, 34–30 Mya), both from North America. These animals looked very different from today's bears, being small and raccoon-like in overall appearance, with diets perhaps more similar to that of a badger. It is unclear whether late-Eocene ursids were also present in Eurasia, although faunal exchange across the Bering land bridge may have been possible during a major sea level low stand as early as the late Eocene (about 37 Mya) and continuing into the early Oligocene. European genera morphologically very similar to Allocyon, and to the much younger American Kolponomos (about 18 Mya), are known from the Oligocene, including Amphicticeps and Amphicynodon. There has been various morphological evidence linking amphicynodontines with pinnipeds, as both groups were semi-aquatic, otter-like mammals. In addition to the support of the pinniped–amphicynodontine clade, other morphological and some molecular evidence supports bears being the closest living relatives to pinnipeds.

The raccoon-sized, dog-like Cephalogale is the oldest-known member of the subfamily Hemicyoninae, which first appeared during the middle Oligocene in Eurasia about 30 Mya. The subfamily includes the younger genera Phoberocyon (20–15 Mya), and Plithocyon (15–7 Mya). A Cephalogale-like species gave rise to the genus Ursavus during the early Oligocene (30–28 Mya); this genus proliferated into many species in Asia and is ancestral to all living bears. Species of Ursavus subsequently entered North America, together with Amphicynodon and Cephalogale, during the early Miocene (21–18 Mya). Members of the living lineages of bears diverged from Ursavus between 15 and 20 Mya, likely via the species Ursavus elmensis. Based on genetic and morphological data, the Ailuropodinae (pandas) were the first to diverge from other living bears about 19 Mya, although no fossils of this group have been found before about 11 Mya.

The New World short-faced bears (Tremarctinae) differentiated from Ursinae following a dispersal event into North America during the mid-Miocene (about 13 Mya). They invaded South America (≈2.5 or 1.2 Ma) following formation of the Isthmus of Panama. Their earliest fossil representative is Plionarctos in North America (c. 10–2 Ma). This genus is probably the direct ancestor to the North American short-faced bears (genus Arctodus), the South American short-faced bears (Arctotherium), and the spectacled bears, Tremarctos, represented by both an extinct North American species (T. floridanus), and the lone surviving representative of the Tremarctinae, the South American spectacled bear (T. ornatus). Ursids did not diversify as much when colonising South America as they did when colonising the Holarctic, however.

The subfamily Ursinae experienced a dramatic proliferation of taxa about 5.3–4.5 Mya, coincident with major environmental changes; the first members of the genus Ursus appeared around this time. The sloth bear is a modern survivor of one of the earliest lineages to diverge during this radiation event (5.3 Mya); it took on its peculiar morphology, related to its diet of termites and ants, no later than by the early Pleistocene. By 3–4 Mya, the species Ursus minimus appears in the fossil record of Europe; apart from its size, it was nearly identical to today's Asian black bear. It is likely ancestral to all bears within Ursinae, perhaps aside from the sloth bear. Two lineages evolved from U. minimus: the black bears (including the sun bear, the Asian black bear, and the American black bear); and the brown bears (which includes the polar bear). Modern brown bears evolved from U. minimus via Ursus etruscus, which itself is ancestral to the extinct Pleistocene cave bear. Species of Ursinae have migrated repeatedly into North America from Eurasia as early as 4 Mya during the early Pliocene. The polar bear is the most recently evolved species and descended from a population of brown bears that became isolated in northern latitudes by glaciation 400,000 years ago.

External phylogeny

The relationship of the bear family with other carnivorans is shown in the following phylogenetic tree, which is based on the molecular phylogenetic analysis of six genes in Flynn (2005) with the musteloids updated following the multigene analysis of Law et al. (2018).

Note that although they are called "bears" in some languages, red pandas and raccoons and their close relatives are not bears, but rather musteloids.

Internal phylogeny

Taxonomy

McLellan and colleagues (1992) classified the bears into seven subfamilies: Amphicynodontinae, Hemicyoninae, Ursavinae, Agriotheriinae, Ailuropodinae, Tremarctinae, and Ursinae. McKenna et al. (1997) instead classified the bear species into the superfamily Ursoidea, with Hemicyoninae and Agriotheriinae being classified in the family "Hemicyonidae". Amphicynodontinae under this classification were classified as stem-pinnipeds in the superfamily Phocoidea. In the McKenna and Bell classification, both bears and pinnipeds are in a parvorder of carnivoran mammals known as Ursida, along with the extinct bear dogs of the family Amphicyonidae.

Wesley-Hunt and Flynn (2005) classify the Ursidae as one of nine families in the suborder Caniformia, within the order Carnivora. Modern bears comprise eight species in three subfamilies: Ailuropodinae (monotypic with the giant panda), Tremarctinae (monotypic with the spectacled bear), and Ursinae (containing six species divided into one to three genera, depending on the authority). Nuclear chromosome analysis show that the karyotype of the six ursine bears is nearly identical, each having 74 chromosomes (see Ursid hybrid), whereas the giant panda has 42 chromosomes and the spectacled bear 52. These smaller numbers can be explained by the fusing of some chromosomes, and the banding patterns on these match those of the ursine species, but differ from those of procyonids, which supports the inclusion of these two species in Ursidae rather than in Procyonidae, where they had been placed by some earlier authorities.

Physical characteristics

Size

The bear family includes the most massive extant terrestrial members of the order Carnivora. The polar bear is considered to be the largest extant species, with adult males weighing and measuring in total length. The smallest species is the sun bear, which ranges in weight and in length. Prehistoric North and South American short-faced bears were the largest species known to have lived. The latter estimated to have weighed and stood tall. Body weight varies throughout the year in bears of temperate and arctic climates, as they build up fat reserves in the summer and autumn and lose weight during the winter.

Morphology

Bears are generally bulky and robust animals with short tails. They are sexually dimorphic with regard to size, with males typically being larger. Larger species tend to show increased levels of sexual dimorphism in comparison to smaller species. Relying as they do on strength rather than speed, bears have relatively short limbs with thick bones to support their bulk. The shoulder blades and the pelvis are correspondingly massive. The limbs are much straighter than those of the big cats as there is no need for them to flex in the same way due to the differences in their gait. The strong forelimbs are used to catch prey, excavate dens, dig out burrowing animals, turn over rocks and logs to locate prey, and club large creatures.